Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι έρχονται αντιμέτωποι με το αίσθημα του πόνου. Δεν μπορούν όμως να μας «πούν» πότε και που ακριβώς βιώνουν πόνο. Σαν ιδιοκτήτες πρέπει να αναγνωρίσετε τα φυσικά και συμπεριφορικά σημάδια που θα σας δείξει το κατοικίδιο σας όταν πονάει.
Πάμε να δούμε κάποια απ’ τα βασικά αυτά σημάδια:
-
Αλλαγή στην πρόσληψη τροφής και νερού
Η μειωμένη ή μηδενική όρεξη για φαγητό ή νερό είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα εκδήλωσης του πόνου και της δυσχέρειας.
Λήξη κάποιου σημείου
Η υπερβολική λήξη, ή κοινώς γλείψιμο, μίας συγκεκριμένης περιοχής δείχνει ότι το ζώο έχει κάποια ενόχληση. Κυρίως αυτό συμβαίνει με τα άκρα τους.
-
Αλλαγή στη συμπεριφορά
Ένας σκύλος που πονάει μπορεί να γίνει επιθετικός. Μπορεί όπως να γίνει και αντικοινωνικός, όπως πχ να μην έρθει στην πόρτα να σας χαιρετήσει ή να κρύβεται και να μην έρχεται να καθίσει μαζί σας. Να μη θέλει να παίξει, ακόμα και να αποφεύγει να πάει βόλτα. Τέλος, αλλά πολύ βασικό,μπορεί να παρατηρήσετε ότι αποφεύγει το χάδι και το άγγιγμα γενικά ή σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή.
-
Ύπνος
Όταν ο σκύλος κοιμάται περισσότερες ώρες απ’ ότι συνήθως συνδυαστικά με μία ανορεξία είναι άλλο ένα σημάδι πόνου και ενόχλησης. Πιο σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί και αυπνία
.
-
«Ομιλία»
Μία κοινή έκφραση πόνου όπως και στον άνθρωπο είναι το κλάμα. Ακόμη μπορεί να ακούσουμε γρύλισμα, περίεργη φωνή ή συνεχές γαύγισμα.
-
Αλλαγές στην κίνηση
Βασικό σύμπτωμα που ίσως παρατηρήσετε είναι η χωλότητα και αυτό συμβαίνει γιατί ενστικτωδώς το ζώο θέλει να προστατέψει το άκρο που έχει χτυπήσει. Το καμπούριασμα της ράχης ή «στάση προσευχής» επίσης συχνά δείχνει πόνο στην κοιλιά ή κάπου αλλού. Δυσκολία την ώρα που πάει να κάτσει ή να σηκωθεί ή και στο ανεβοκατέβασμά κάποιας σκάλας ή πχ του καναπέ. Ένα εντονότερο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στήριξης.
-
Λαχάνιασμα
Το λαχάνιασμα είναι φυσιολογικό σε ένα σκύλο μετά από έντονη δραστηριότητα. Όχι όμως όταν το κατοικίδιο μας βρίσκεται σε ηρεμία.
Πώς μπορώ να βοηθήσω το σκύλο που όταν πονάει;
-
Αν αντιληφθείτε ένα ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει άμεσα να προγραμματίσετε το ραντεβού σας στον κτηνίατρο σας.